Egy jó fotel,  kanapé, vagy egy lábzsámoly, fontos része lehet az életünknek. Este hazaérve a munkából, a kedvenc kanapénkra, vagy fotelunkba lehuppanva fújjuk ki magunkat. Pihenés olvasás, kikapcsolódás közben is, itt ülünk a legszívesebben. A nappaliban vagy az étkezőkben álló székeknek is ugyanilyen kiemelt jelentősége van, ez a családi és baráti összejövetelek színhelye, itt rögtön hellyel kínálhatjuk a vendégeket.

 

mintás bársonnyal kárpitozott kanapé

modern, csíkos kanapé

 

klasszikus kárpitozott bútor

A bútorok idővel azonban elhasználódnak, elszakadnak, kikopnak, megnyúlnak. Foltosak lesznek, nyikorognak és recsegnek a fa részek, de mégis ragaszkodunk hozzájuk, mert kényelmesek, és nagyon megszerettük őket.

Nagy dilemma; újítsuk fel, vagy vegyünk újat?

A modern és antik darabokat is újjá lehet varázsolni, új szövettel, a fa elemek felújításával, pótlásával és újra színezésével. Akár  barokk, biedermeier, szecessziós, art-deco stb, szöveteket is vásárolhatunk, szinte minden gyártó tart a kollekciójában ilyen kárpitokat. Ezek felhasználásával vissza  tudjuk adni a bútor eredeti kinézetét.

felújított biedermeier szék

felújított biedermeier szék

Nem ritka azonban, hogy a megszokottól, a bútor eredeti stílusától teljesen eltérő (sőt, akár modern textillel), vagy bőrrel borítják a régi kanapékat, foteleket.

ezüst kanapé

Figyelni kell a minta és a bútor nagy­sá­gá­nak ará­nyára. A nagy ­min­tás anya­got nehe­zebb a bútorra szabni, a vilá­gos, elmo­sódó, kis min­tájú anyag könnyeb­ben illeszt­hető bár­mi­lyen bútorra.

kárpitozott ágyvég, és kanapé a hálószobában

kárpitozott ágyvég, és kanapé a hálószobában

A pár­nák növe­lik a kényel­met, és egy­ben deko­ra­tív kiegé­szítők, segí­tik a külön­böző színű, és külön­böző min­tá­zatú kár­pi­tanyag­gal bevont búto­rok vizu­á­lis össze­kap­cso­ló­dá­sát.

A hagyományos anyagokon kívül nagyon sok speciális lakástextil is felhasználható. Az alábbiakban ezek közül mutatok be néhányat.

Víz, és szennytaszító szövetek

Létezik teflonbevonatos szennytaszító  bútorszövet, amelynek kopássálósága, és színtartóssága a legmagasabb követelményeknek is megfelel.

Egy új technológia is megjelent a piacon, ez a dupla mikro szálas textil, amelyről bármilyen szennyeződés egy mozdulattal eltávolítható, legyen az golyóstoll, vagy vörösbor! Szintén magas a kopásállósága, de dörzstesztje, szín- és formatartása is páratlan.

Ezek a speciális textilek, főként a szállodákban, irodákban használatosak, de egyre gyakrabban fordulnak elő magánlakásokban is.

szennytaszító bútorszövet

speciális bútorszövet, amelyről egy kendővel letörölhetjük a szennyeződést

Kültéri kárpitszövetek

A teraszokon, télikertekben is felhasználhatóak olyan szövetek, amik jól tűrik az időjárás viszontagságait. Víztaszítóak, de nem szabad összekeverni őket a vízálló anyagokkal, ha esik az eső, érdemes összeszedni őket, ne ázzanak az esőben. A szálak között, ugyanis beszivárog a víz a szivacsokba. Másik nagy előnyük a hagyományos textíliákkal szemben, hogy napsugárzás nem fakítja ki a színüket. Készíthető belőle párna, függöny, terítő, takaró.

terasz színes textilekkel

A cikk mentése webcímgyűjteménybe

Hozzászólás a cikkhez.