Bélelt függöny, sötétítés black out anyaggal

2010 március 2, kedd. Kategória Egyéb

Ha béleljük a függönyöket, sokkal szebb lesz a tartásuk, elegánsabbak,  jobban sötétítenek, és a naptól is megvédjük a textíliákat.

Bélelhetünk vékony bélésanyaggal, vagy speciális, úgynevezett black out textillel, akár vastag flanel anyaggal.

A black out egy specális textil, amivel kizárhatjuk a nap sugarait a szobából, nem szűrődik be a fény, még a legnagyobb napsütésben sem. Teljesen be lehet vele sötétíteni

Két szál közé, egy fekete szálat szőnek, ennek köszönhető a jó fényzáró tulajdonsága . Vannak 100% os fényzáró black outok, ezekben a fekete szál szénszálból készül, ezáltal a függöny anyaga kicsit műanyagszerű, (viaszosvászonszerű), és van 80-90% osan záró black out, ezekben a fekete szál egy textilszál, ennek köszönhetően az anyag lágyabb, textilszerű, de egy kevés fényt átengednek.

A Blackout anyagokat önmagukban, és bélésként  is használhatjuk sötétítésre. Vannak már modern szövésű, és mintás black out anyagok is.

black-out-tal bélelt függöny

black-out-tal bélelt függöny

A selyem anyagok bélelése

A hernyóselyem anyagok nagyon érzékenyek a nap sugaraira, kifakulnak, és elszakadnak, ha tartósan éri őket a nap, és nem is mutatnak bélés nélkül ezek a vékony anyagok. Mindenképpen béleljük a selymeket, minél vastagabb anyaggal, még akkor is, ha olyan helyen használjuk, ahol nincs napsütés, meghálálják, gyönyörű dús függöny hatását keltik majd a vastag béléssel.

100 selyem

hernyóselyem

A bélelt függönyök tisztíthatósága:

ha belefér a mosógépbe, és az anyagok moshatóak, nyugodtan moshatjuk otthon is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyok-nehezek ezek a függönyök, nem férnek be a mosógépbe, ezért tisztítóba kell vinni őket. Portalíntatjuk azonban ugyanúgy mint a szőnyeget, porolással, porszívózással.

A bélések anyaga vagy poliészter, vagy kevert szál, így nem mennek össze mosáskor. A black out anyagok  is moshatóak.

A cikk mentése webcímgyűjteménybe

Hozzászólás a cikkhez.