Karnisok és függönytartók

A megfelelő függönytartó kiválasztása:

A karnisok kiválasztása mindig az igényekhez, és az adottságokhoz,  igazodik.

Az, hogy  függönysínre,  díszes rúdkarnisra, vagy modern krómacél rúdra akasztjuk a függönyt, sok mindentől függ, pl.  a funkciótól, stílustól, fazontól.

tetőtéri ablak függönyözése

Általában használt karnisaink:

  • szimpla, vagy dupla fém sínpálya, a függöny mozgatása kézzelzsinórral, és motorral is lehetséges.  Szerelhető oldalfalra, és mennyezetre is. Általában a stukkó, álmennyezet, vagy a drapéria takarja ezeket a szerkezeteket.
  • rúdkarnis, lehet dupla, és szimpla is, csak kézzel mozgathatóak rajta a függönyök. Általában oldalfalra szereljük. Készülhet fémből, fából, klasszikus réz, vagy kovácsoltvas kivitelben, vagy akár modern, vékony krómacél rúddal, változatos végződésekkel.
  • lapfüggöny sínek, 2-3-4-5 sínesek, a panelek mozgathatóak kézzel (elhúzópálcával) is és zsinórszerkezettel is. Egyaránt szerelhető oldalfalra és mennyezetre.
  • Rolószerkezetek, mozgathatóak zsinórral, és gyöngylánccal a rolófüggönyök, oldalfalra és mennyezetre is szerelhetőek, de akár az ablakkeretre is.

A függöny súlya is fontos, hiszen  a karnisnak minden esetben el kell bírnia a függönyt, és működnie is kell.

A belmagasságot is figyelembe kell venni,  mert ha magasan van a karnis, akkor már nehéz kézzel mozgatni a sötétítőt, ilyen esetben, majdnem mindig zsinóros síneket alkalmazunk.

Hová lehet szerelni, fúrni a függönytartót?

A mennyezetre, vagy csak az oldalfalra? Ezt is mindig fontos tisztázni.

Ha csövek, vezetékek, vagy falfűtés van az ablak fölötti részen, ill. a mennyezetben, akkor jól át kell gondolni a függönytartók helyét. Ha álmennyezet, vagy gipszkarton mennyezet van, akkor is megoldható a szerelés, de több előkészületet igényel. Sokat segít ilyenkor pl.  az építkezés során készített fotó.

Néhány példa karnis típusokra:

Sokféle speciális szerkezet, és kiegészítő létezik már, pl. motoros sínek, rolószerkezetek, pliszék, roletták, nagy a választék, ezek közül kell megtalálnunk, a legoptimálisabbat.


Oldalfali rúdkarnisok

A karnis maga is szép, nem kell eltakarni. Többféle módon is föltehetjük rájuk  a függönyöket, pl. karikával, ringrivel, rávartt fülekkel, stb.

Elegáns selyemfüggöny, rúdkarnison, karikával

klasszikus függöny karikával

klasszikus függöny rúdkarnison, karikával

ringlis függöny

füles függöny

Mennyezeti sínek

A mennyezeti sínek általában nem is látszódnak, mert  vagy drapériával, vagy stukkóval takarjuk el, vagy a függöny tetejére varrt rüzs takarja el, de csak becsukott állapotban, amint  kinyitjuk a függönyt látszik a sín. A síneken mozgathatjuk a függönyt kézzel, pálcával, zsinórral, de létezik sín motoros mozgatással is.

Bizonyos sínek hajlíthatóak, vízszintesen, vagy függőlegesen, boltívben.

Ezeknél a hajlított síneknél a zsinóros mozgatás nem minden esetben működik, a szerkezetek mozgathatósága függ az ív sugarától.

íves karnis

hajlított sínen ráncolt függöny

klasszikus nappali függöny

hagyományos ráncolt függöny sínre szerelve, stukkóval eltakarva