A lapfüggöny

2010 március 8, hétfő. Kategória Egyéb

Lapfüggöny, panelfüggöny


A modern és a minimalista lakberendezési stílust kedvelők számára ajánlottak a többfunkciós lap- vagy panelfüggönyök. Az esztétikus, könnyen kezelhető lapfüggönyök amellett, hogy biztosítják a nyílászárók fény és belátás elleni védelmét térelválasztóként is használhatók.

natur panelfüggöny

natur panelfüggöny

Mi a lapfüggöny?

A lapfüggönyök 40-100 cm-es szélességű kifeszített fényáteresztő és/vagy sötétítő lapokból (panelekből) – nem szalagokból! – készülnek. A panelek tetszés szerinti egyedi méretben rendelhetők. Anyaguk textil, rolettavászon, papír vagy trópusi fa lehet.

A lapfüggönyök nyugtató színű felületükkel vagy élénk mintázatukkal kellemes atmoszférát biztosítanak a lakótereknek. Fényáteresztő hatásuk fátyolszerű, sötétítőként képszerűen hatnak, esti belső világítással hangulatos fényviszonyt alakítanak. Érdekes hatás érhető el a sötétítő és a fényáteresztő lapok váltakoztatásával.

A falra vagy mennyezetre szerelhető sínrendszeren mozgatható panelek tolóajtószerűen egymás elé, illetve mellé húzhatók. Működtetésük kézi, pálcás, zsinóros vagy motoros lehet. A panelt alul egy bújtatóba helyezett súly feszíti ki. A lapfüggöny paneljei – csúszkák, kampók helyett – erős tépőzárral rögzíthetők a szerkezetre. Ez rendkívül egyszerűvé teszi a kezelésüket. A mosáshoz csak a tépőzárról kell lefejteni és a függönylap aljából a súly  kicsúsztatni!

Mire kell ügyelni a lapfüggöny tervezésekor?

A lapfüggönyt olyan helyre lehet tervezni, ahol az ablakok mellett van elegendő gyűjtési felület “parkolópályára” csúsztatni a paneleket. A gyűjtési hely minimálisan egy panelnek megfelelő szélességet igényel. Ennek hiányában a függöny akadályozhatja az ablak, illetve az ajtónyílást.

A tervezésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a lapfüggöny anyagszükséglete ugyan kisebb, mint a hagyományos függönyé, de a szerkezet drágább.

A lapfüggönyök modern formavilágukkal megváltoztatják az enteriőr összhangját, ezért az anyagválasztásnál ügyelni kell a minták, színek harmonizálására, a kivitelezés kifogástalan minőségére (az egybefüggő területet semmi sem szakíthatja meg). Ennek az új függönyözési stílusnak a tervezését és a – jelenleg különösebb hagyománnyal még nem rendelkező – kivitelezését ajánlott szakemberre bízni. A megfelelő anyag és szerkezet választáshoz, a helyes kivitelezéshez kért segítséggel biztosítható, hogy a lapfüggönyök látványt és melegséget vigyenek a modern vagy minimális stílusu lakóterekbe.

egyszínű sötétítő panelek

egyszínű sötétítő panelek

több színű lapfüggöny

több színű lapfüggöny

A cikk mentése webcímgyűjteménybe

Egy hozzászólás

  1. Onodi Attiláné szerint:

    Hol lehet lap,-ill.panelfüggönyt kapni,ami térelválasztásra is alkalmas???/tépőzárasat/ És mennyibe kerül???

Hozzászólás a cikkhez.