Tetőtéri ablakok függönyözése, és árnyékolása

2010 április 8, csütörtök. Kategória Egyéb

Közeleg a nyár,  sokat  süt a nap, és egyre többen keresnek meg, hogy nagyon meleg van a tetőtérben, és valamilyen  árnyékoló, sötétítő megoldást szeretnének, de ha lehet textilből.

Természetesen, a ferde, csapott, tetőtéri ablakokat is lehet függönyözni, árnyékolni. Mindig van megoldás.

Az alábbi képen látható, hogy az egyenes részen lapfüggönnyel lehet árnyékolni. Az ajtó fölötti részen, és a kis ferde ablakokon viszont, a pliszéfüggöny volt a legmegfelelőbb megoldás. Érdemes törekedni arra, hogy a sínek, függönytartók vízszintesen legyenek fölszerelve, így könnyebb lesz a függönyök mozgatása.

tetőtéri ablak függöny

tetőtéri ablak függöny

A ferde részekre nagyon praktikus  a pliszé, mert föl lehet húzni, lehet mozgatni, amikor ki szeretnénk látni az ablakon, vagy szeretnénk több fényt beengedni a szobába. Harmonikaszerűen  nagyon picire lehet összegyűjteni, így nem zavarja a kilátást.

Léteznek többfunkciós pliszé megoldások is. Ugyanarra a szerkezetre vannak felszerelve, így választható, hogy a sötétítő , vagy a fényáteresztő  anyagot kívánjuk használni. Vagy ebből is, abból is egy kicsit 🙂

tetőtér függöny plisszé

tetőtéri gyerekszoba pliszével

A tetőtér árnyékolásának másik módja a ferde szabású függöny készítése. Ennek a mozgatása azonban a legtöbbször nem megoldható, így csak a függöny elkötésével lehetséges fényt beengedni.  Sínre, rúdkarnisra, vagy a képen látható megoldással, díszrózsákra is akasztható a ferdén szabott függöny.

Sínek használata esetén, a ferde rész zsinórszerkezettel fölfelé és lefelé, az ajtó, vagy ablak nyitásának megfelelően mozgatható.

ferde tetősíkhoz szabott függöny

Újdonság!

Nemrég találkoztam egy új megoldással, a pliszérolóval.

Ugyanaz a szerkezete, mint a pliszének, de  abban különbözik tőle, hogy bármilyen textíliát – fényáteresztő, és sötétítő anyagot egyaránt – tehetünk rá, és nem harmonika szerűen raffolódik, hanem hajtásokkal, ugyanúgy mint a római roló.

Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nagyon pici helyekre is szerelhető. Akár az ablakkeretbe, közvetlenül az üveg elé! Így végre, a ferde síkú tetőtéri ablakokra is lehetséges raff rolót készíteni textilből, mivel ez a szerkezet alul és fölül is rögzített.

Raff pliszé

raff pliszé/pliszéroló az ablakkeretre szerelve


A cikk mentése webcímgyűjteménybe

4 hozzászólás

  1. Piros szerint:

    Nagyon tetszik a nyárias hangulatú, piros virágos-fehér függöny, amelyik a legfelső képen látható. Tetszik!

  2. Bodza szerint:

    Egész jó ötletek.

  3. Niki szerint:

    Szia, azt szeretném megtudni, hogy a cikkben említett raff-pliszé függönyt hol lehet megtalálni. Mindenhol csak a harmonikaszerű pliszét látom, de ez a fajta jobban tetszene. Köszönöm

  4. […] Tetőtéri ablakok függönyözése, és árnyékolása | Hemma …Tetőtéri ablakok függönyözése, és árnyékolása. … Természetesen, a ferde, csapott, tetőtéri ablakokat is lehet függönyözni, árnyékolni.A webhely felkeresése […]

Hozzászólás a cikkhez.