A textilroló

2010 március 9, kedd. Kategória Egyéb

Ezeknek az árnyékolóknak az egyszerűsége megengedi, hogy párosítsuk más megoldásokkal, de egyedül is jól megállják a helyüket, tekintet nélkül arra, hogy Art deco, klasszikus, vagy modern, a lakás berendezése.

raff roló natur vászonból

A furcsa alakú és helyzetű ablakokra, mint például ovális, boltíves, beugró ablakok, tetőtéri ablakok, gyakran a roló a legjobb megoldás, néha ez az egyetlen.
Gyerekszobában, kis szobákban, és konyhában nagyon praktikus, mivel csak az ablak fölötti falfelületet foglalja el, a többi rész szabadon bútorozható.

római roló

római roló

Rolófazonok

Római roló

A hagyományos, feszített római rolóhoz minimális anyagmennyiség szükséges. Amikor teljesen le van engedve, az anyag kifeszül, amikor elkezdjük fölfelé húzni, akkor a vízszintes hajtások egymásra lapolódnak. Ezek a hajtások lehetnek egyenesek-pálcával kimerevítettek, vagy lágyan leomlóak. A roló alját díszíthetjük is, akár íves rátéttel, vagy más színű anyaggal, paszománnyal, ami akkor is látszódik, ha a roló fel van húzva.

natur textil rolo

natur rómairolo keresztmerevítő pálcával

textil roló pálca nélkül

textil roló pálca nélkül

római roló aljának díszítése

római roló aljának díszítése

“Felhő” rolók

Buggyos rolónak is szokták nevezni, romantikus kinézetük miatt, a modern lakásokba nem annyira népszerű, mint a hagyományos feszített, sima roló. Sokkal inkább illik, habos babos lányszobába, klasszikus berendezésű lakásokba. Szélességében a rolóra ráncokat, vagy hajtásokat varrva, az anyag bősége adja ezt a buggyos kinézetet.

buggyos roló

buggyos roló

selyem roló

romantikus selyemroló

Francia raffroló, vagy osztrák roló

Ehhez a fazonhoz, nem feltétlenül kell rolószerkezet, függönysínre, rúdkarnisra is akasztható.  Mind szélességében, mind magasságában, félszeres, vagy dupla mennyiség szükséges az anyagból. Tapasztalataim szerint, minél vékonyabb az anyag, annál finomabbak a ráncok. Ha rolószerkezetre tesszük, akkor fölfelé húzhatjuk, ha függönysínre akasztjuk, akkor oldalirányba húzható.

francia raff roló

francia raff roló

Hová szereljük a rolókat?

Szerelhetjük a rolót az ablaknyílásba, kívülre az ablaknyílás elé az oldalfalra, vagy a mennyezetre, akár magára a nyíló ablak-, vagy ajtószárnyra is.
Amire mindig figyelnünk kell a rolóknál is, hogy hogy ki tudjuk nyitni tőle az ajtót, vagy az ablakot!!! Nálunk az ablakok, ajtók, szinte minden lakásban, befelé nyílnak, vagy oldalra eltolhatók, nem nagyon találkoztam  más megoldással. Ha szeretnénk nyitni a nyílászárót, ami befelé nyílik, a szoba felé, akkor föl kell tudni teljesen húzni a rolót. Ha fix az ablak, vagy tolóajtónk van, akkor  nem fog gondot okozni az ajtó, vagy ablak nyitása.

A szerkezet

Szerkezetet házilag is készíthetünk, de vásárolhatunk méretre gyártott modern alumínium rolószerkezetet is.
Mindkettőnek vannak előnyei, és persze hátrányai. A modern csévetestes, gyöngyláncos szerkezetek működtetése nagyon könnyű, megbízható és egyszerű, az ára több ezer forint, míg az otthon készített rolóval meggyűlhet a bajunk, főleg akkor, ha a roló mérete igen nagy, ez viszont szinte fillérekből elkészíthető. A szerkezetre a rolófüggönyt, tépőzárral rögzítjük, ez látható a képen.

raffroló szerkezet

raffroló szerkezet

Jó ha tudjuk

Ha az ablaknyílás elé szereljük a rolót, a rolók nem simulnak teljesen a falhoz, elállnak 5-10 centiméterre a faltól, így a fény bejön a roló oldalán, tehát teljes, 100 % sötétítés nem lehetséges velük, még teljesen fényzáró textillel sem.  Ha mégis rolót szeretnénk, akkor egy dekorfüggönnyel elzárhatjuk a bejövő fény útját.

római roló

római roló

A cikk mentése webcímgyűjteménybe

Hozzászólás a cikkhez.